Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz drobiowo-kurkowy z borówkową nutą
Oczyszczone i pokrojone na małe kawałki kurki dodać do rondelka i smażyć na rumiano. Następnie wyjąć je łyżką cedzakową na talerz a do rondelka wrzucić umyte,osuszone i pokrojone w małą kostkę mięso.
Usmażyć je do miękkości. Dodać kurki i smażyć razem do miękkości. Opłukane i osuszone borówki zmiksować w blenderze. Następnie przetrzeć przez sitko i płyn przelać do rondelka.
Wymieszać i dusić razem około 5 minut. W 1/2 szklanki wody rozmieszać mąkę, dodać do niej przyprawy. Dodać do sosu zagotować. Następnie zdjąć z ognia, wlać ocet i wymieszać. Dodać natkę i wymieszać. Można podać do kaszy, makaronu lub kopytek. Smacznego!