Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz drobiowo-kurkowy z borówkową nutą

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurki 100 gram
drób 400 gram
borówki 170 gram
czosnek 1 ząbek
tymianek 3 gałązki
cebula biała 1/2 sztuki
mąka 1 łyżka
olej rzepakowy 2 łyżki
ocet 2 łyżki
natka 2 łyżki
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz drobiowo-kurkowy z borówkową nutą

Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Olej rozgrzać w rondlu i wrzucić czosnek. Smażyć aż się zrumieni. Wyjąć łyżką cedzakową i wyrzucić.Dodać oberwane listki tymianku.

Oczyszczone i pokrojone na małe kawałki kurki dodać do rondelka i smażyć na rumiano. Następnie wyjąć je łyżką cedzakową na talerz a do rondelka wrzucić umyte,osuszone i pokrojone w małą kostkę mięso.

Usmażyć je do miękkości. Dodać kurki i smażyć razem do miękkości. Opłukane i osuszone borówki zmiksować w blenderze. Następnie przetrzeć przez sitko i płyn przelać do rondelka.
Wymieszać i dusić razem około 5 minut. W 1/2 szklanki wody rozmieszać mąkę, dodać do niej przyprawy. Dodać do sosu zagotować. Następnie zdjąć z ognia, wlać ocet i wymieszać. Dodać natkę i wymieszać. Można podać do kaszy, makaronu lub kopytek. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda24 19.02.2014 12:21
kusząca nazwa i pyszna potrawa
jasiek 18.02.2014 21:09
ekstra taki gulasz
adelajda 18.02.2014 20:47
połączenie kurek z drobię bardzo lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak