Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz do knedli czeskich.
Gdy mięso się podsmażyło włożyłam cebulę i zmniejszyłam gaz,aby się cebulka zeszkliła.Pod koniec dołożyłam czosnek i z minutkę smażyłam razem. Zalałam całość gorącą wodą (w ilości takiej,by przykryła mięso) i włożyłam liść laurowy i ziele angielskie.Dusiłam ok.30 minut,po czym wsypałam obie papryki,pieprz i przyprawę uniwersalną i gotowałam kolejne 10 minut.Włożyłam koncentrat pomidorowy i gotowałam ok.5minut.
W trakcie duszenia kilka razy uzupełniałam wodę,która się wygotowała. W małej ilości zimnej wody rozrobiłam mąkę i wlałam ją na patelnię z mięsem.Na małym gazie gotowałam razem kilka minut,aż sos zgęstniał. Doprawiłam troszkę solą.
Podałam ten swój niby gulasz z czeskimi knedelkami, pokrojonymi w plastry.http://www.doradcasmaku.pl/przepis/278166/knedel-na-czeska-nute-.html Sosu należy wlać na talerze sporo,by można w nim było moczyć knedle. Dobrze smakuje również z dodatkiem zimnego, np.czeskiego, piwa ale nie jest to konieczne.