Gulasz cebulowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    1 kg
  • cebula

    6 sztuk
  • czosnek ząbki

    5 sztuk
  • kostka mięsna

    1 sztuka
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Ziele angielskie całe Prymat

    3
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • mąka

    3 łyżki
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i mąką. Dokładnie obsmażyć na rozgrzanym oleju, zdjąć z ognia i przełożyć do garnka.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w grubą kostkę, zeszklić na oleju na drugiej patelni i przełożyć do garnka z mięsem.
Całość zalać wodą (ma przykryć mięso), dodać kostkę mięsną i dusić na małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż mięso zmięknie, a cebula całkowicie się rozpadnie (około 60 minut) - często mieszać. W razie potrzeby sos doprawić.
Pod koniec gotowania sos zaprawić zasmażką z mąki: rozgrzać patelnię i przypalić na niej mąkę, dodać do sosu i jeszcze chwilę pogotować. Gulasz wyśmienicie smakuje podawany z kaszą, ziemniakami, ryżem lub pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 22.03.2015 20:58
pyszny gulasz
DorotaZ 22.03.2015 17:47
Smaczne danie:)
Cranberry 22.03.2015 10:05
Pyszny gulasz
Skotka 21.03.2015 16:22
Super danie:))
Ada-Gaba 21.03.2015 14:12
smakowity obiad
adelajda 21.03.2015 13:50
dobry obiadek
monikaT83 21.03.2015 12:16
aromatyczny i sycący obiadek:)
Pyszota 21.03.2015 10:13
super przepis
Ania67 21.03.2015 09:34
wygląda zachęcająco
Edith85 21.03.2015 09:14
na pewno bardzo smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat