Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
łopatka bez kości
1 kg -
cebula
6 sztuk -
czosnek ząbki
5 sztuk -
kostka mięsna
1 sztuka -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Ziele angielskie całe Prymat
3 -
Liść laurowy suszony Prymat
2 -
Papryka słodka mielona Prymat
-
Papryka ostra mielona Prymat
-
mąka
3 łyżki -
olej do smażenia
Przepis i sposób przygotowania Gulasz cebulowy
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w grubą kostkę, zeszklić na oleju na drugiej patelni i przełożyć do garnka z mięsem.
Całość zalać wodą (ma przykryć mięso), dodać kostkę mięsną i dusić na małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż mięso zmięknie, a cebula całkowicie się rozpadnie (około 60 minut) - często mieszać. W razie potrzeby sos doprawić.
Pod koniec gotowania sos zaprawić zasmażką z mąki: rozgrzać patelnię i przypalić na niej mąkę, dodać do sosu i jeszcze chwilę pogotować. Gulasz wyśmienicie smakuje podawany z kaszą, ziemniakami, ryżem lub pieczywem.
Komentarze (14)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (4)