Grzyby marynowane (przepis uniwersalny)

Grzyby marynowane (przepis uniwersalny)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • grzyby leśne

    2-3 kg

Zalewa

  • woda

    3 litry
  • ocet 10 %

    1,5 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • sól

    1 łyżka
  • cebula

    3 sztuki
  • liście laurowe Prymat

  • ziele angielskie całe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczone i umyte grzyby przełożyć do garna z wodą i gotować przez 20 minut.
W międzyczasie przygotować zalewę.
Wszystkie składniki zagotować (z cebulą pokrojoną w plastry).
Grzyby przełożyć do zalewy i gotować w niej dodatkowo przez 15 minut.
Gorące (z zalewą) przełożyć do słoików i mocno zakręcić.
Słoiki odwrócić do góry dnem - pozostawiając je tak do ostygnięcia.
Diana Rusiłowicz
W taki sposób robię różne rodzaje grzybów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

02.02.2017 23:56
Warto je robić.

Bernadeta1

30.08.2016 22:02
smaczne grzybki, uwielbiam

Diana Rusiłowicz

30.08.2016 10:07
Dziękuję za miłe opinie :)

Edith85

30.08.2016 09:52
Uwielbiam :-)

RenataZ-et

30.08.2016 09:31
super grzybki

NiePieprz.pl

30.08.2016 08:56
Uwielbiam marynowane grzyby, a za bardzo nie mam do nich dostępu :(

Babeczka35

30.08.2016 06:57
Smaczne grzybki.:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat