Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowy żurek z wędliną i jajkiem

5.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Smaczna zupka z grzybową nutką , dodatkiem wędliny i jajka na twardo. Dobra na świąteczne śniadanie i nie tylko.

Składniki:

Zupa

zakwas 1.5 szklanki
wędlina 50 dag
grzyby suszone 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
majeranek 1 łyżka
jajka ugotowane na twardo 6 sztuk
sól i pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowy żurek z wędliną i jajkiem

Do garnka wlewamy wodę(ok 2 1/2 l) i stawiamy do gotowania. Dodajemy susz grzybowy( zmielone grzyby), liść laurowy i czosnek. Kiełbasę kroimy w grubsze talarki i dodajemy do zupy(można podsmażyć).

Wszystko razem gotujemy i dodajemy zakwas(wg swojego smaku) i majeranek, doprawiamy przyprawami do smaku (jeśli ktoś chce można dodać śmietanę).

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy.

Nakładamy je na talerz i zalewamy gorącą zupą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak