Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowy kapuśniaczek Eli

2.0
(2)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kapuśniak z młodej kapusty, jarzyny i ziemniaków. A że u mnie na podwórku rosną podgrzybki zajączki, więc dodałam je razem z pieczarkami do kapuśniaku. Pycha.

Składniki:

Kapusta

młoda kapusta 1 szt.

Grzyby

podgrzybki 6 szt.
pieczarki małe 25 dag

Dodatki

udko z kurczaka 1 szt.
marchewki 2 szt.
ziemniaki średnie 8 szt.
masło 82% 2 łyżki
margaryna 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki

Przyprawy

Liść laurowy suszony Prymat 4 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 8 ziaren
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 duża łyż.
sól 4 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 4 szczypty

Porada

Zupa jest lepsza na drugi dzień podgrzana gdy się przegryzie.

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowy kapuśniaczek Eli

Przygotowanie jarzyn

1
Kapustę opłukać i grubiej pokroić.
Krok 1 - Grzybowy kapuśniaczek Eli foto
2

Marchewki i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

Krok 2 - Grzybowy kapuśniaczek Eli foto
3

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.

Krok 3 - Grzybowy kapuśniaczek Eli foto
4
Cebule obrać z łupinek pokroić w kostkę.
Krok 4 - Grzybowy kapuśniaczek Eli foto

Przygotowanie grzybów

1
Podgrzybki oczyścić i pokroić.
Krok 1 - Grzybowy kapuśniaczek Eli foto
2
Pieczarki oczyścić i przekroić na połówki.
Krok 2 - Grzybowy kapuśniaczek Eli foto
3

Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, włożyć podgrzybki, połowę cebuli, oprószyć pieprzem i usmażyć. Grzyby przełożyć na miseczkę.

4

Na patelni od grzybów rozpuścić resztę masła, dodać pieczarki, resztę cebuli, oprószyć pieprzem i usmażyć.

Przygotowanie zupy

1

Udko opłukać, włożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liście laurowe, posolić, zalać wodą i ugotować do miękkości. Po ostudzeniu obrać mięso ze skóry, kości i pokroić.

2

Do wywaru dodać kapustę, jarzynę i zagotować.

3

Do gotującej się zupy dodać ziemniaki, grzyby i gotować do miękkości.

4

Na patelni roztopić margarynę, dodać mąkę i zasmażyć.

5
Gotową zasmażkę dodać do zupy i zagotować.
6
Zupę doprawić maggi do smaku. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.06.2020 16:08
Dobra zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak