Grzybowy kapuśniaczek Eli

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Kapuśniak z młodej kapusty, jarzyny i ziemniaków. A że u mnie na podwórku rosną podgrzybki zajączki, więc dodałam je razem z pieczarkami do kapuśniaku. Pycha.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kapusta

  • młoda kapusta

    1 szt.

Grzyby

  • podgrzybki

    6 szt.
  • pieczarki małe

    25 dag

Dodatki

  • udko z kurczaka

    1 szt.
  • marchewki

    2 szt.
  • ziemniaki średnie

    8 szt.
  • masło 82%

    2 łyżki
  • margaryna

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki

Przyprawy

  • liście laurowe Prymat

    4 szt.
  • ziele angielskie całe

    8 ziaren
  • przyprawa do zup i potraw w płynie Kucharek

    1 duża łyż.
  • sól

    4 szczypty
  • czarny pieprz mielony Prymat

    4 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie jarzyn

Krok 1 - Grzybowy kapuśniaczek Eli foto
Kapustę opłukać i grubiej pokroić.
Krok 2 - Grzybowy kapuśniaczek Eli foto

Marchewki i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

Krok 3 - Grzybowy kapuśniaczek Eli foto

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.

Krok 4 - Grzybowy kapuśniaczek Eli foto
Cebule obrać z łupinek pokroić w kostkę.

Przygotowanie grzybów

Krok 1 - Grzybowy kapuśniaczek Eli foto
Podgrzybki oczyścić i pokroić.
Krok 2 - Grzybowy kapuśniaczek Eli foto
Pieczarki oczyścić i przekroić na połówki.

Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, włożyć podgrzybki, połowę cebuli, oprószyć pieprzem i usmażyć. Grzyby przełożyć na miseczkę.

Na patelni od grzybów rozpuścić resztę masła, dodać pieczarki, resztę cebuli, oprószyć pieprzem i usmażyć.

Przygotowanie zupy

Udko opłukać, włożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liście laurowe, posolić, zalać wodą i ugotować do miękkości. Po ostudzeniu obrać mięso ze skóry, kości i pokroić.

Do wywaru dodać kapustę, jarzynę i zagotować.

Do gotującej się zupy dodać ziemniaki, grzyby i gotować do miękkości.

Na patelni roztopić margarynę, dodać mąkę i zasmażyć.

Gotową zasmażkę dodać do zupy i zagotować.
Zupę doprawić maggi do smaku. Smacznego!
eli_555
Zupa jest lepsza na drugi dzień podgrzana gdy się przegryzie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat