Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowy kapuśniaczek Eli
Przygotowanie jarzyn
Marchewki i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Przygotowanie grzybów
Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, włożyć podgrzybki, połowę cebuli, oprószyć pieprzem i usmażyć. Grzyby przełożyć na miseczkę.
Na patelni od grzybów rozpuścić resztę masła, dodać pieczarki, resztę cebuli, oprószyć pieprzem i usmażyć.
Przygotowanie zupy
Udko opłukać, włożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liście laurowe, posolić, zalać wodą i ugotować do miękkości. Po ostudzeniu obrać mięso ze skóry, kości i pokroić.
Do wywaru dodać kapustę, jarzynę i zagotować.
Do gotującej się zupy dodać ziemniaki, grzyby i gotować do miękkości.
Na patelni roztopić margarynę, dodać mąkę i zasmażyć.