Grzybowo-ziemniaczana zupa krem Eli

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszna zupa krem z grzybów leśnych i ziemniaków z dodatkiem groszku ptysiowego. Zupka wszystkim bardzo smakowała.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Grzyby

  • grzyby leśne

    1 kg
  • cebule

    3 szt.
  • masło 82%

    10 dag
  • sól

    4 szczypty
  • czarny pieprz mielony Prymat

    4 szczypty

Ziemniaki

  • ziemniaki średnie

    12 szt.

Dodatki

  • śmietana 18%

    200 ml
  • przyprawa do zup i potraw w płynie Kucharek

    1 duża łyż.
  • groszek ptysiowy

    1 opakowanie
  • natka pietruszki

    4 gałązki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie grzybów

Krok 1 - Grzybowo-ziemniaczana zupa krem Eli foto
Grzyby oczyścić i pokroić - ja miałam kozaki
Krok 2 - Grzybowo-ziemniaczana zupa krem Eli foto
Cebule obrać z łupinek i drobno posiekać.
Krok 3 - Grzybowo-ziemniaczana zupa krem Eli foto

Na dużej patelni roztopić masło, dodać grzyby i cebulę. Doprawić grzyby solą, pieprzem i przesmażyć.

Krok 4 - Grzybowo-ziemniaczana zupa krem Eli foto

Ziemniaki ostrugać, umyć i pokroić tak jak na frytki.

Przygotowanie zupy

Przełożyć grzyby do garnka, wlać trzy litry wody i zagotować.

Do zupy dodać ziemniaki i gotować do miękkości.
Zupę zmiksować.
Krok 4 - Grzybowo-ziemniaczana zupa krem Eli foto

Rozlać zupę na talerze, udekorować śmietaną i natką pietruszki. Podawać zupę z groszkiem ptysiowym. Smacznego!

eli_555
Zupa jest pyszna na ciepło i na zimno. Zamiast groszku ptysiowego do zupy można podać grzanki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat