Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowo-ziemniaczana zupa krem Eli

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pyszna zupa krem z grzybów leśnych i ziemniaków z dodatkiem groszku ptysiowego. Zupka wszystkim bardzo smakowała.

Składniki:

Grzyby

grzyby leśne 1 kg
cebule 3 szt.
masło 82% 10 dag
sól 4 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 4 szczypty

Ziemniaki

ziemniaki średnie 12 szt.

Dodatki

śmietana 18% 200 ml
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 duża łyż.
groszek ptysiowy 1 opakowanie
natka pietruszki 4 gałązki

Porada

Zupa jest pyszna na ciepło i na zimno. Zamiast groszku ptysiowego do zupy można podać grzanki.

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowo-ziemniaczana zupa krem Eli

Przygotowanie grzybów

1
Grzyby oczyścić i pokroić - ja miałam kozaki
Krok 1 - Grzybowo-ziemniaczana zupa krem Eli foto
2
Cebule obrać z łupinek i drobno posiekać.
Krok 2 - Grzybowo-ziemniaczana zupa krem Eli foto
3

Na dużej patelni roztopić masło, dodać grzyby i cebulę. Doprawić grzyby solą, pieprzem i przesmażyć.

Krok 3 - Grzybowo-ziemniaczana zupa krem Eli foto
4

Ziemniaki ostrugać, umyć i pokroić tak jak na frytki.

Krok 4 - Grzybowo-ziemniaczana zupa krem Eli foto

Przygotowanie zupy

1

Przełożyć grzyby do garnka, wlać trzy litry wody i zagotować.

2
Do zupy dodać ziemniaki i gotować do miękkości.
3
Zupę zmiksować.
4

Rozlać zupę na talerze, udekorować śmietaną i natką pietruszki. Podawać zupę z groszkiem ptysiowym. Smacznego!

Krok 4 - Grzybowo-ziemniaczana zupa krem Eli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.06.2020 16:07
Dobra zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak