Grzybowe pierogi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    50 dag
  • gorąca woda

    280 ml
  • sól

    szczypta

Farsz

  • grzyby suszone

    35 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    2 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz

Dodatkowo

  • cebula

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby płyczemy i moczymy przez 1-2 godziny w letniej wodzie.

Gotujemy do miękkości, odcedzamy, a następnie drobno siekamy.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę.

Podsmażamy na rumiano na rozgrzanym maśle lub oleju.

Dodajemy grzyby i co chwilę mieszając smażymy do chwili odparowania płynów. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, pozostawiamy do przestudzenia.



Do mąki dodajemy szczyptę soli. Zalewamy wrzątkiem, mieszamy łyżką, a po chwili wyrabiamy energicznie elastyczne ciasto.

Przykrywamy ciasto zwilżoną ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.



Połowę ciasta rozwałkowujemy bardzo cienko na oprószonej mąką stolnicy (pozostałe ciasto trzymamy pod ściereczką).

Szklanką wycinamy kółeczka i kolejno na środku każdego kółka kładziemy łyżeczkę farszu, zginamy na pół i sklejamy dokładnie.

Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.

Pierogi wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną, wodę, i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Podajemy polane cebulką podsmażoną na oleju rzepakowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 21.08.2014 11:26
coś pysznego
misia53 12.05.2014 21:38
takie pierożki to rarytas
kloruś 12.05.2014 10:14
kocham pierogi z grzybami a Twoje wyglądają absolutnie przepysznie.
iziona 12.05.2014 06:32
Pierogi pyszne, ale zdjęcie bardzo apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat