Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowa zupa krem z rozmarynem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 średnia
masło klarowane 1 łyżka
bulion 1 litr
ziemniak 3 średnie
marchew 1 szt
pietruszka 1 mała
por (biała część) 1 kawałek
seler 1 mały kawałek
rozmaryn 1 mała gałązka
sól do smaku
ziele angielskie 2 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
grzyby świeże 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowa zupa krem z rozmarynem

Do bulionu dodaj obrane, pokrojone na dowolne kawałki warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, pora i seler) oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj do miękkości.
Oczyszczone grzyby pokrój na plasterki (nóżki też, jeśli nie są zdrewniałe). Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle klarowanym. Na patelnię dorzuć przygotowane grzyby i podsmażaj przez około 5 minut.
Do wywaru warzywnego dodaj grzyby z cebulką, wrzuć oskubane listki z rozmarynu i gotuj przez 10 minut. Następnie wyłów ziele angielskie i liść laurowy, po czym całość zmiksuj blenderem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Podawaj z grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniagdz 15.12.2013 11:12
ciekawy przepis ;)
V_kuchareczka 15.12.2013 10:10
świetna zupka
MagdaXXX 15.12.2013 09:45
ależ to musi być pyszne
brioszka 15.12.2013 08:41
mniam, pyszności!
Zdzisław 15.12.2013 00:32
dla mnie smaczna potrawa
mariel78 15.12.2013 00:05
pięknie wygląda
treonina 14.12.2013 23:55
wspaniała zupa!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak