Grzybki marynowane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby leśne

  • ocet 10 %

    1 szkl.
  • woda

    3 szkl.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-3 szt.
  • ziele angielskie

    3-4 szt.
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    4-5 ziarnek
  • sól

    1 łyżeczka
  • cuker

    1 łyżeczka
  • cebula biała

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby leśne różnego rodzaju prawdziwki,podgrzybki,maślaki,opieńki.Oczyścić z nadmiaru trawy liści oraz piachu i starannie umyć pod bieżącą wodą.Gotować dwa razy,pierwszy raz 15 minut i odlać na sito przepłukując wodą.Następnie zalać wodą wsypać łyżkę soli i gotować 40-50 minut.Po ugotowaniu grzybów odlać na sito i czekać do momentu aż obciekną.Do czystego garnka wlać szklankę octu,3 szklanki wody,dodać liście laurowe ziele angielskie,pieprz ziarnisty i mielony,oraz łyżkę cukru,po czym gotować ok.10 minut.Grzyby włożyć do słoików do 3/4 wysokości i zalać gotującą się marynatą wcześniej przygotowaną.Do garnka włożyć na dno czystą ściereczkę poukładać słoje i do połowy zalać wodą następnie pasteryzować ok.15 minut.Wyjąć na suchą ściereczkę i ustawić do góry dnem do momentu wystygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 13.12.2015 12:07
Uwielbiam. Będzie mi ich brakowało w tym roku bo przez tą suszę nie mam ani jednego słoiczka:(

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat