Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybki marynowane

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

grzyby leśne
ocet 10 % 1 szkl.
woda 3 szkl.
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt.
ziele angielskie 3-4 szt.
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4-5 ziarnek
sól 1 łyżeczka
cuker 1 łyżeczka
cebula biała 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybki marynowane

Grzyby leśne różnego rodzaju prawdziwki,podgrzybki,maślaki,opieńki.Oczyścić z nadmiaru trawy liści oraz piachu i starannie umyć pod bieżącą wodą.Gotować dwa razy,pierwszy raz 15 minut i odlać na sito przepłukując wodą.Następnie zalać wodą wsypać łyżkę soli i gotować 40-50 minut.Po ugotowaniu grzybów odlać na sito i czekać do momentu aż obciekną.Do czystego garnka wlać szklankę octu,3 szklanki wody,dodać liście laurowe ziele angielskie,pieprz ziarnisty i mielony,oraz łyżkę cukru,po czym gotować ok.10 minut.Grzyby włożyć do słoików do 3/4 wysokości i zalać gotującą się marynatą wcześniej przygotowaną.Do garnka włożyć na dno czystą ściereczkę poukładać słoje i do połowy zalać wodą następnie pasteryzować ok.15 minut.Wyjąć na suchą ściereczkę i ustawić do góry dnem do momentu wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 13.12.2015 12:07
Uwielbiam. Będzie mi ich brakowało w tym roku bo przez tą suszę nie mam ani jednego słoiczka:(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak