Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grysikowiec

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 40 dkg
cukier 15 dkg
masło 10 dkg
jajko 2 szt
miód 10 dkg
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
powidła śliwkowe (węgierkowe)

masa

mleko 1/2 litra
grysik 6 łyżek
cukier waniliowy 3 łyżeczki
masło lub margaryna 1 kostka
cukier puder 10 dkg
żółtko jajek 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Grysikowiec

Mąkę z masłem wyrobić nożem, dodać cukier, miód, jajka i sodę. Wyrobić ciasto . Podzielić ciasto na 3 części, każdą rozwałkować i przełożyć do osobnych form wysmarowanych margaryną ( 20x32cm). Piec w temperaturze 190 stopni ok 15-20 minut.
Grysik ugotować na mleku. Wmieszać cukier waniliowy. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodać żółtka i zimny grysik. Utrzeć na jednolity krem.
Przestudzone placki posmarować powidłem śliwkowym i przełożyć masą grysikową. Wierzch udekorować według uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 15.02.2016 09:54
super ciacho
Jagódka77 31.01.2016 13:00
fajne ciasto
Wacław 03.01.2016 12:05
APETYCZNE CIACHO !
Kuchenka 03.01.2016 08:37
super, bardzo mi się podoba :)
Krzysztof15 03.01.2016 08:28
pycha ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak