Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grysik migdałowo-kokosowy na zimno

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grysik ryżowy 100-150 g
mleko kokosowe 1 puszka
mleko migdałowe 2 szkl.
migdały zmielone do smaku
sól do smaku
cukier waniliowy 1 łyżka
olej kokosowy pełna łyżka
czekolada gorzka 100-150 g
powidła śliwkowe 2 łyżki

Porada

Grysik można dosłodzić do smaku, bo nie każde mleko migdałowe jest słodkie. *Oprócz zmielonych migdałów można dodać do grysiku także wiórki kokosowe.

Przepis i sposób przygotowania na: Grysik migdałowo-kokosowy na zimno

Mleko migdałowe i kokosowe przelać do garnka, zagrzać niemal do wrzenia, dodać cukier waniliowy i mieszać do rozpuszczenia.
Odlać pół szklanki mleka do zrobienia polewy czekoladowej.

Do pozostałego mleka dodać szczyptę soli, wsypać grysik i gotować, stale mieszając, aż całość porządnie zgęstnieje. Dodać olej kokosowy oraz zmielone migdały i dokładnie wymieszać.
Gorący grysik przelać do salaterek. Odstawić do ostygnięcia, a chłodny wstawić do lodówki.

Pozostawione pół szklanki mleka doprowadzić do wrzenia, dodać połamaną na kostki czekoladę gorzką i mieszać do rozpuszczenia. Na końcu domieszać miałkie powidła śliwkowe. Odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki.

Każdą porcję zimnego grysiku tuż przed podaniem polać gęstą czekoladową polewą i ew. posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 09.09.2016 11:50
szybki i smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak