Przepis i sposób przygotowania na: Grysik migdałowo-kokosowy na zimno
Odlać pół szklanki mleka do zrobienia polewy czekoladowej.
Do pozostałego mleka dodać szczyptę soli, wsypać grysik i gotować, stale mieszając, aż całość porządnie zgęstnieje. Dodać olej kokosowy oraz zmielone migdały i dokładnie wymieszać.
Gorący grysik przelać do salaterek. Odstawić do ostygnięcia, a chłodny wstawić do lodówki.
Pozostawione pół szklanki mleka doprowadzić do wrzenia, dodać połamaną na kostki czekoladę gorzką i mieszać do rozpuszczenia. Na końcu domieszać miałkie powidła śliwkowe. Odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki.
Każdą porcję zimnego grysiku tuż przed podaniem polać gęstą czekoladową polewą i ew. posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.