Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gryczane pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka gryczana 1 szklanka
mąka pszenna 3 szklanki
jajko 1 sztuka
oliwa 1 łyżka
Farsz:
kasza jęczmienna 100 g
łopatka bez kości 0,5 kg
sól do smaku
margaryna do smażenia
podanie
boczek wędzony wg uznania
szczypiorek wg uznania
pieczarki 250 g
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Gryczane pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną

Kroki postępowania

1
Mięso kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni, dodajemy cebulę w piórka oraz pokrojone pieczarki. Dusimy wszystko, aż będzie miękkie. Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie. Pozostawiamy do wystudzenia kaszę i mięso z pieczarkami. Wszystko razem przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 1 - Gryczane pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną foto
2
Z podanych składników na ciasto, zagniatamy jednolitą i gładką masę. Na tę proporcję mąki zużyłam ok. 200 ml ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką na kilka minut, aby ciasto odpoczęło.
Krok 2 - Gryczane pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną foto
3
Potem wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką pszenna, wykrawamy krążki, nakładamy farsz i sklejamy pierogi. Układamy na desce lub tacy posypanej mąką, każdy osobno, aby się nie posklejały. Tak ułożone możemy zamrozić, a potem przełożyć do woreczka, w celu oszczędności miejsca w zamrażarce. I tak zrobić sobie zapasy.
Krok 3 - Gryczane pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną foto
4
Lub gotujemy w osolonej wodzie ok. 10-15 minut. Podajemy z boczkiem, pokrojonym w kostkę i podsmażonym na rumiano. Można posypać szczypiorkiem. Są pyszne, smacznego.

Podane składniki wystarczą na zrobienie ok. 250 sztuk pierogów, jeśli kółka będą wielkości dna szklanki.
Krok 4 - Gryczane pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna27 18.03.2013 20:18
bardzo dobre
EmciaPichci 18.03.2013 10:12
muszę kiedyś wypróbować ;)
alaaa 15.02.2013 19:05
ale to pysznie podane,zjadło by się
miroslawa 03.02.2013 14:21
normalnie to też bym nie mieliła pieczarek i kaszy, ale czasem trzeba zrobić taki trik, żeby kogoś do pewnych rzeczy przekonać ;)
Mysiunia 03.02.2013 11:35
takie inne, ale myślę że są bardzo smaczne :)
Marcinkemp 03.02.2013 11:18
Ciekawe
tessinka 03.02.2013 11:17
uwielbiam pierogi :)
gosia56 03.02.2013 11:03
pycha
fotoviderek 03.02.2013 10:25
Pyszności :)
Konczi 03.02.2013 10:22
smaczne
Wiesława1 03.02.2013 10:07
ciekawe
pacpaw 03.02.2013 10:03
chyba czas też zrobić pierogi
Pietruszka 03.02.2013 09:57
wyglądają smacznie
cukiereczek 03.02.2013 09:52
wspaniałe
IZABELA29 03.02.2013 09:51
mięso bym przepuściła przez maszynkę ale pieczarki i kaszę nie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak