Przepis i sposób przygotowania na: Gryczana w cieśnie francuskim
Ciasto maślane:
- 25 dag masła,
- 5 dag mąki,
W misce wyrobić krótko masło z mąką. Uformować kwadrat.
Ciasto podstawowe:
- 20 dag mąki,
- Małe jajko,
- 1 łyżeczka octu,
- Woda (ile ciasto przyjmie, tak aby konsystencja ciasta była jak na pierogi.
Mąkę przesypać na stolnicę , dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto jak na pierogi.
Ciasto rozwałkować na kwadrat. Na cieście kluskowym ułożyć na środku ciasto maślane. Brzegi ciasta kluskowego zawinąć w kopertę. Całość lekko rozwałkować na kształt prostokąta. Uformowany prostokąt, a następnie złożyć na 3 części. Ciasto owinąć w folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 15-20 minut. W ten sposób (tzn. wałkowanie, składanie i schładzanie) czynność powtórzyć jeszcze trzy razy. Za każdym razem obracać ciasto o ¼ .
Farsz:
- 30 dag kaszy,
- 40 dag pieczarek,
- 2,5 szklanki bulionu kostki,
- 3 łyżki oleju,
- 3 łyżki śmietany gęstej,
- 1 ogórek konserwowy
- 15 dag sera żółtego ( do posypania ciasta),
- Sól. Pieprz
Kasze zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do momentu jak kasza wchłonie wodę. Odstawiamy do napęcznienia. Pieczarki kroimy w paseczki i smażymy na oleju.
Gotową kasze łączymy z pieczarkami, śmietaną, startym ogórkiem i doprawiamy do smaku.
Gotowe ciasto rozwałkować , podzielić na 2 prostokąty. Jeden placek wyłożyć na blaszkę. Nałożyć nadzienie i przykryć drugim plackiem. Całość wstawić do piekarnika na około 35 minut w temperaturze 200°C. Pod koniec pieczenia posypać ciasto startym serem żółtym .
Tę wykwintną przekąskę kroimy w kwadraty, podajemy jako dodatek do czystych zup, np. barszczu czerwonego.
Można użyć do jego wykonania gotowego ciasta francuskiego.
Dzięki temu przepisowi ze zwykłej kaszy można wyczarować prawdziwy smakołyk.