Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gryczana w cieśnie francuskim

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie
kasza gryczana

Przepis i sposób przygotowania na: Gryczana w cieśnie francuskim

Blaszka 24x36cm
Ciasto maślane:
- 25 dag masła,
- 5 dag mąki,

W misce wyrobić krótko masło z mąką. Uformować kwadrat.

Ciasto podstawowe:
- 20 dag mąki,
- Małe jajko,
- 1 łyżeczka octu,
- Woda (ile ciasto przyjmie, tak aby konsystencja ciasta była jak na pierogi.

Mąkę przesypać na stolnicę , dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto jak na pierogi.

Ciasto rozwałkować na kwadrat. Na cieście kluskowym ułożyć na środku ciasto maślane. Brzegi ciasta kluskowego zawinąć w kopertę. Całość lekko rozwałkować na kształt prostokąta. Uformowany prostokąt, a następnie złożyć na 3 części. Ciasto owinąć w folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 15-20 minut. W ten sposób (tzn. wałkowanie, składanie i schładzanie) czynność powtórzyć jeszcze trzy razy. Za każdym razem obracać ciasto o ¼ .


Farsz:
- 30 dag kaszy,
- 40 dag pieczarek,
- 2,5 szklanki bulionu kostki,
- 3 łyżki oleju,
- 3 łyżki śmietany gęstej,
- 1 ogórek konserwowy
- 15 dag sera żółtego ( do posypania ciasta),
- Sól. Pieprz

Kasze zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do momentu jak kasza wchłonie wodę. Odstawiamy do napęcznienia. Pieczarki kroimy w paseczki i smażymy na oleju.
Gotową kasze łączymy z pieczarkami, śmietaną, startym ogórkiem i doprawiamy do smaku.

Gotowe ciasto rozwałkować , podzielić na 2 prostokąty. Jeden placek wyłożyć na blaszkę. Nałożyć nadzienie i przykryć drugim plackiem. Całość wstawić do piekarnika na około 35 minut w temperaturze 200°C. Pod koniec pieczenia posypać ciasto startym serem żółtym .



Tę wykwintną przekąskę kroimy w kwadraty, podajemy jako dodatek do czystych zup, np. barszczu czerwonego.

Można użyć do jego wykonania gotowego ciasta francuskiego.
Dzięki temu przepisowi ze zwykłej kaszy można wyczarować prawdziwy smakołyk.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pierniczkowo 04.03.2014 11:44
super danie, jestem pod wrażeniem!
Mniam 03.03.2014 22:05
Fajny pomysł na kaszę gryczaną.
patryska76 03.03.2014 16:06
Smaczne danie ;-)
Konczi 03.03.2014 15:19
fajny pomysł :)
Rafał10 03.03.2014 14:48
mmm zjadłabym! Wygląda bardzo apetycznie :)
brioszka 03.03.2014 14:45
ale apetycznie no i bardzo pomysłowo! :)
gusia1000 03.03.2014 14:27
Fajne jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak