Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszkowa tarta

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąki pszennej 200 g
żółtko jajek 1
kwaśnej śmietany 2 łyżka
cukru 4 łyżka
kakao 2 łyżka
masła 125 g

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszkowa tarta

Ciasto :
200 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
125 g masła
Masa :
560 g serka waniliowego ( 4 opakowania po 140 g )
250 g serka mascarpone
1 galaretka cytrynowa
1 szk przegotowanej gorącej wody
Dodatkowo :
2 duże gruszki
4 łyżki czekolady gorzkiej w płatkach
1 łyżka kolorowej posypki do ciast

PRZYGOTOWANIE:

Składniki na ciasto umieścić w robocie z nożami do siekania. Za pomocą funkcji puls posiekać składniki aż zbiją się w kulę. Następnie wyjąć ciasto, lekko oprószyć mąką, wyrobić szybko ciasto, zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na średnicę większą od formy do tarty ( moja miała 28 cm ). Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć na dno formy i wylepić ścianki. Całość nakłuć widelcem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po upieczeniu całkowicie wystudzić. Do miski przełożyć serki i serek mascarpone i zmiksować. Galaretkę rozmieszać w wodzie i schłodzić. Zimną ale prawie płynną galaretkę wlać do serków i połączyć za pomocą miksera. Masę przelać na upieczony spód tarty. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Ułożyć koliście dookoła tarty na brzegu. Środek posypać czekoladą i posypką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak