Gruszkowa mrożona

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżeczki
  • woda

    150 ml
  • gruszka

    1 szt
  • cukier

    2 łyzki
  • kostki lodu

    4 szt
  • nalewka owocowa

    2 brzoskwiniowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dużą gruszkę myjemy, obieramy i usuwamy gniazdo nasienne. Na usunięcie nasion najlepszym trikiem jest użycie łyżeczki deserowej. Wtedy to nie naruszamy struktury gruszki i wyżłabiamy zbędne elementy. Owoc kroimy w drobną kostkę i wkładamy do rondelka. Zasypujemy cukrem i ciągle mieszając podsmażamy przez 3-5 minut, tak aby wytworzył się złocisty mus z kawałkami owocu. Studzimy gruszkę a następnie przekładamy na dno szklanki. Wkładamy na 10 minut do zamrażalnika. Kawę rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy nalewkę brzoskwiniową i mieszamy. Wlewamy kawę na mus i wrzucamy kostki lodu. Dekorujemy plasterkiem gruszki.
Gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wiola333 29.08.2012 09:51
mniam
annagebalska 27.08.2012 08:55
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat