Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszkowa mrożona

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
woda 150 ml
gruszka 1 szt
cukier 2 łyzki
kostki lodu 4 szt
nalewka owocowa 2 brzoskwiniowa

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszkowa mrożona

Dużą gruszkę myjemy, obieramy i usuwamy gniazdo nasienne. Na usunięcie nasion najlepszym trikiem jest użycie łyżeczki deserowej. Wtedy to nie naruszamy struktury gruszki i wyżłabiamy zbędne elementy. Owoc kroimy w drobną kostkę i wkładamy do rondelka. Zasypujemy cukrem i ciągle mieszając podsmażamy przez 3-5 minut, tak aby wytworzył się złocisty mus z kawałkami owocu. Studzimy gruszkę a następnie przekładamy na dno szklanki. Wkładamy na 10 minut do zamrażalnika. Kawę rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy nalewkę brzoskwiniową i mieszamy. Wlewamy kawę na mus i wrzucamy kostki lodu. Dekorujemy plasterkiem gruszki.
Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola333 29.08.2012 09:51
mniam
annagebalska 27.08.2012 08:55
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak