Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w syropie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słoiki 8 sztuk x 700ml
gruszki 16 sztuk
woda 2 litry
cukier biały 1 kilogram

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w syropie

Słoiki i nakrętki umyć i wyparzyć, osuszyć i ustawić obok siebie. W dużym garnku zagotować wodę z cukrem tak, by powstał syrop

Gruszki umyć, osuszyć i obrać ze skórki. Odkroić końcówki z obydwu stron i przekroić owoce na pół, wydrążyć gniazda nasienne i wyciąć łykowate części.

Połówki gruszek układać w słoikach dość ciasno, kiedy wszystkie słoiki będą napełnione zalać gruszki syropem, zakręcić nakrętki (nie dokręcać!!) i wstawić do szerokiego garnka - ja mam specjalny gar do pasteryzowania z podwójnym dnem. Zalać słoiki do połowy gorącą wodą i pasteryzować około 45 minut od momentu zagotowania wody.

Gorące słoiki wyjmować ostrożnie z garnka, mocno dokręcać i stawiać do góry dnem, pozostawić do całkowitego wystudzenia - po wystudzeniu, nakrętki powinny po odwróceniu być wklęsłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

parysek10 18.08.2012 17:20
coś pysznego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak