Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
słoiki
8 sztuk x 700ml -
gruszki
16 sztuk -
woda
2 litry -
cukier biały
1 kilogram
Przepis i sposób przygotowania Gruszki w syropie
Gruszki umyć, osuszyć i obrać ze skórki. Odkroić końcówki z obydwu stron i przekroić owoce na pół, wydrążyć gniazda nasienne i wyciąć łykowate części.
Połówki gruszek układać w słoikach dość ciasno, kiedy wszystkie słoiki będą napełnione zalać gruszki syropem, zakręcić nakrętki (nie dokręcać!!) i wstawić do szerokiego garnka - ja mam specjalny gar do pasteryzowania z podwójnym dnem. Zalać słoiki do połowy gorącą wodą i pasteryzować około 45 minut od momentu zagotowania wody.
Gorące słoiki wyjmować ostrożnie z garnka, mocno dokręcać i stawiać do góry dnem, pozostawić do całkowitego wystudzenia - po wystudzeniu, nakrętki powinny po odwróceniu być wklęsłe.
Komentarze (1)