Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w cieście
Gruszki obieramy, nie kroimy ich i usuwamy gniazda nasienne. W garnuszku łączymy wodę, cukier, skórkę z pomarańczy i przyprawy. Mieszamy wszystkie składniki i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy aż cukier się rozpuści. Do syropu wkładamy gruszki, zmniejszamy palnik i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu obracając owoce. Ważne aby nie rozgotować gruszek. Wyjmujemy owoce i odkładamy na talerz.
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Okrągłe kokilki smarujemy masłem. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajka, proszek do pieczenia i połowę mąki. Ucieramy ciasto. Na koniec dodajemy mleko, przyprawy i pozostałą mąkę. Miksujemy aż otrzymamy jednolite ciasto.
Przygotowanym ciastem napełniamy kokilki do 2/3 wysokości. Do każdej foremki ostrożnie wkładamy gruszki. Pieczemy ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.