Gruszki nadziewane kaszą jaglaną zapiekane

Gruszki nadziewane kaszą jaglaną zapiekane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    2 sztuka
  • kasza jaglana

    50 gram
  • GORGONZOLA

    70 gram
  • suszone śliwki kalifornijskie

    6 sztuka
  • miód

    1/2 łyżka
  • czarnuszka

    1/2 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • cheddar

    2 łyżka
  • orzechy włoskie

    2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Gruszki przekroić na połówki i wydrążyć środek, pozostawiając około 1 cm miąższu. Wydrążone gruszki napełnić kaszą. Dodać pokrojoną w kostkę gorgonzolę, posiekane orzechy włoskie oraz pokrojone na mniejsze cząstki suszone śliwki. Każdą połówkę posypać startym serem cheddar i czarnuszką. Polać płynnym miodem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopi i piec około 20-25 minut. Gruszki powinny być lekko twarde. Podawać na ciepło lub na zimno.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Rafał10

25.05.2013 21:47
Nooo masakra! Coś wspaniałego :) Ja bym zjadła z dwie takie gruszeczki :) Idealna przystawka! Idealne połączenie smaków :)

caralajna

23.05.2013 21:02
OMG! moje smaki, świetny pomysł, chętnie spałaszowałabym taką gruszkę ;)

Stenka

07.05.2013 15:52
ciekawy przepis

wyattearp

06.05.2013 07:28
świetne połączenia

dwa pokoje z kuchnią

04.05.2013 18:35
to musi być przepyszne!

ssylwiaa

04.05.2013 12:25
jeszcze nigdy takich nie jadłam ;)

V_kuchareczka

04.05.2013 11:41
świetny pomysł

2milutka

04.05.2013 10:38
ciekawy przepis musi byc smaczne:)

Laila2786

04.05.2013 10:37
w takiej wersji jeszcze nie jadłam

IwonaDD

04.05.2013 10:09
pychota!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat