Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet z warzywami i sałatką z mandarynek, DS XVIII odc. 6

5.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Omlet z warzywami podany z sałatką z mandarynek, to szybka i bardzo pożywna propozycja śniadaniowa na co dzień. Sami zobaczcie ten prosty przepis!

Składniki:

Składniki:

jajka duże 3 sztuki
papryka czerwona 1/2 sztuki
szalotka 1 sztuka
pomidory suszone 5 sztuk
szparagi 10 sztuk
Sól warzona alpejska jodowana drobnoziarnista szczypta
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżeczka
masło klarowane 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
pietruszka zielona 1/2 pęczka

Sałatka:

mandarynki 2 sztuki
roszponka garść
ser gorgonzola 50 g
oliwki czarne Smak 30 g
sok z cytryny 10 g
orzechy włoskie 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet z warzywami i sałatką z mandarynek, DS XVIII odc. 6

Omlet z warzywami i sałatką z rukoli i mandarynek to szybki i prosty sposób na pożywne śniadanie lub lekką kolację w zgodzie z ideą Zero Waste. Do przygotowania omletu potrzebujecie jedynie kilku jajek i różnych warzyw (które oczywiście mogą się różnić od tych podanych w przepisie, a jeśli właśnie zalegają w Waszej lodówce). Dodatek warzyw sprawia, że omlet jest chrupiący i pełnowartościowy. Omlet może być podany na zimno, jak i zaraz po ściągnięciu z patelni. Warto podać go z szybką w przygotowaniu sałatką z rukoli i dodatkiem mandarynek. Przepis na omlet spodoba się wszystkim tym, którzy poszukują zdrowych, smacznych, szybkich i łatwych przepisów.

Sposób przygotowania:

1

Przygotowujemy szparagi:

Na blaszce układamy szparagi i skrapiamy oliwą. Następnie posypujemy je solą alpejską warzoną jodowaną drobnoziarnistą Prymat. Ustawiamy piekarnik na 230 stopni z funkcją grill, szparagi wstawiamy do nagrzanego piekarnika na najwyższą półkę na 10 minut.

2

Drobno kroimy szalotkę oraz paprykę czerwoną. Zabieramy się za przygotowywanie masy jajecznej: w misce rozkłócamy jajka, dodajemy szalotkę, paprykę, czosnek suszony Prymat, suszone pomidory oraz posiekaną pietruszkę.

3

Na rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę masła klarowanego, a następnie wlewamy masę jajeczną posypując ją czarnuszką. Omlet smażymy pod przykryciem.

4

Do miseczki dodajemy obrane i pokrojone mandarynki, dodajemy do nich roszponkę i oliwki, a także pokrojony w plastry ser gorgonzola. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie i posypujemy nimi sałatkę, gdy już będą lekko wystudzone. 

Na talerz wykładamy omlet, ugrillowane szparagi i sałatkę. SMACZNEGO!

Spodobała Wam się najnowsza propozycja śniadania lub kolacji od Doradcy Smaku? Koniecznie sprawdźcie inne przepisy na pyszny omlet w serwisie: Puszysty omlet z szynką i serem, Wiosenny omlet z warzywami czy Omlet bez mąki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak