Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki duszone w syropie malinowym podane na sosie wanilowym
2.Do garnka wlać syrop (lub sok domowej roboty) malinowy,dodać 100 ml wody,doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i włożyć gruszki; Dusić je na małym ogniu po 5 minut każdej ze stron;
3.Sos waniliowy:żółtka ubić z cukrem do "białości";mleko zagotować z wanilią,a następnie dodawać stopniowo gorące mleko do ubitych żółtek cały czas mieszając.
4.Garnek z masą jajeczno waniliową postawić spowrotem na ogniu i cały czas mieszając doprowadzić do zgęstnienia sosu(u mnie trwało to kilka minut).
5.Gotowy sos przelać do szklanek do wysokości 1/2 i pozostawić do lekkiego przestudzenia.
6.Na sos wanilowy kłaść gruszkę i zalać przestudzonym syropem malinowym pozostałym z duszenia gruszek;
Smacznego!