Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
gruszki
2 szt -
syrop malinowy
150-200 ml -
woda
100 ml -
mleko
200 ml -
laska wanili
1/2 ml -
żółtko jajek
2 szt -
cukier
50 g
Przepis i sposób przygotowania Gruszki duszone w syropie malinowym podane na sosie wanilowym
2.Do garnka wlać syrop (lub sok domowej roboty) malinowy,dodać 100 ml wody,doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i włożyć gruszki; Dusić je na małym ogniu po 5 minut każdej ze stron;
3.Sos waniliowy:żółtka ubić z cukrem do "białości";mleko zagotować z wanilią,a następnie dodawać stopniowo gorące mleko do ubitych żółtek cały czas mieszając.
4.Garnek z masą jajeczno waniliową postawić spowrotem na ogniu i cały czas mieszając doprowadzić do zgęstnienia sosu(u mnie trwało to kilka minut).
5.Gotowy sos przelać do szklanek do wysokości 1/2 i pozostawić do lekkiego przestudzenia.
6.Na sos wanilowy kłaść gruszkę i zalać przestudzonym syropem malinowym pozostałym z duszenia gruszek;
Smacznego!
Komentarze (20)
Załaduj więcej komentarzy (10)