Gruszki duszone w syropie malinowym podane na sosie wanilowym

Gruszki duszone w syropie malinowym podane na sosie wanilowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    2 szt
  • syrop malinowy

    150-200 ml
  • woda

    100 ml
  • mleko

    200 ml
  • laska wanili

    1/2 ml
  • żółtko jajek

    2 szt
  • cukier

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Gruszki duszone w syropie malinowym podane na sosie wanilowym

1.Gruszki obrać ze skórki, pokroić na połwóki i wyciąć gniazda nasienne;
2.Do garnka wlać syrop (lub sok domowej roboty) malinowy,dodać 100 ml wody,doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i włożyć gruszki; Dusić je na małym ogniu po 5 minut każdej ze stron;
3.Sos waniliowy:żółtka ubić z cukrem do "białości";mleko zagotować z wanilią,a następnie dodawać stopniowo gorące mleko do ubitych żółtek cały czas mieszając.
4.Garnek z masą jajeczno waniliową postawić spowrotem na ogniu i cały czas mieszając doprowadzić do zgęstnienia sosu(u mnie trwało to kilka minut).
5.Gotowy sos przelać do szklanek do wysokości 1/2 i pozostawić do lekkiego przestudzenia.
6.Na sos wanilowy kłaść gruszkę i zalać przestudzonym syropem malinowym pozostałym z duszenia gruszek;
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Seba 02.03.2014 08:33
bardzo smaczne
norweska20 19.02.2014 09:06
cudny deser
erym 11.11.2013 09:29
apetyczne mniam mniam
Róża1 27.10.2013 13:30
poezja te Twoje gruszki:-)
ajres 24.10.2013 23:19
pyszności gruszki
EmciaPichci 20.10.2013 00:31
mmm jak apetycznie podane!
Klausia 14.10.2013 17:06
świetne masz te pomysły na gruszki i jabłka :)
Rafał10 09.10.2013 17:52
piękne zdjęcia :) pyszne danie... zresztą jak Twoje wszystkie :)
Mniam 06.10.2013 11:12
Cudowna gruszka, zjadłabym ze smakiem.
Łucja 26.09.2013 16:44
pyszności :) świetnie wygląda!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat