Gruszki a la bella

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • lody waniliowe

    6 łyżek
  • gruszka

    3 szt
  • bita śmietana

    1 szkl
  • czekolada

    20 dag
  • cukier wanilinowy

  • cukier puder

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte gruszki obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne. Wsypać cukier, zalać 2 szklankami wrzątku, włożyć gruszki, dodać cukier waniliowy i gotować 10 minut. Wyjąć ostrożnie łyżką cedzakową, oziębić. W tym czasie pokrojoną na kawałki czekoladę roztopić w rondelku, podlewać niewielką ilością wody, aby powstała gęsta masa. Do pucharków włożyć po łyżce lodów, położyć połówki gruszek, polać sosem czekoladowym i przybrać bitą śmietaną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat