Grubaśna Pizza Ilonki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 g
  • woda

    1 szkl.
  • drożdże

    50 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżki
  • pieczarki

    200 g
  • cebula

    1 szt
  • kiełbasa

    1 pętko
  • ser

    150 g
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
  • bazylia świeża

    do smaku
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • sos czosnkowy

    do smaku
  • oliwki

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do małego garnka włożyć drożdże, rozdrobić widelcem, dosypać cukier, dolać wody i ok. 100 g mąki. Wymieszać, postawić na 1 min. na małym gazie, przykryć i poczekać ok. 20-30 minut by zaczyn wyrósł. Po tym czasie resztę mąki wymieszać z solą, dodać zaczyn, oliwę i zagnieść na "miękko". Odstawić na 20 -30 minut. Pieczarki pokroić na kawałki i podsmażyć. Cebulę posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę. ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Blachę wysmarować tłuszczem (olej, oliwa), położyć rozwałkowane ciasto i nałożyć farsz: pieczarki, kiełbasę, cebulę, oliwki i ser, posypać ziołami. Piec w 200 - 220 st. ok. 40 minut. Podawać udekorowane listkami bazylii z ketchupem i sosem czosnkowym. SMACZNEGO.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 06.12.2014 20:17
nie ma jak domowa pizza
Agnieszka172 17.10.2012 20:01
mam ochotę na pizzę :)
parysek10 26.08.2012 20:14
mniam, wersja na bogato :)
gusia1000 22.08.2012 14:55
Taka, to coś, bo kupna mało warta.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat