Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Groszek ptysiowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 90 ml
masło 30 g
mąka pszenna 70 g
jajko
sól

Porada

Groszek możemy dość długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Idealny do zupy kremów.

Przepis i sposób przygotowania na: Groszek ptysiowy

1. Wodę wlewamy do rondelka, dodajemy masło i czekamy aż masło się rozpuści.
2. Gdy woda się zagotuje dodajemy mąkę z solą i dokładnie mieszamy powstałą mase, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce do wychłodzenia.
3. Gdy masa całkowicie wystygnie (!) wbijamy do niej jajko i miksujemy na gładką masę.
4. Ciasto przekładamy do szprycy lub rękawa i wyciskamy małe kuleczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Groszek ptysiowy pieczemy przez około 10 min, aż się zarumieni w temperaturze 220 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 12.02.2015 09:55
Też robię sama, domowy, najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak