Groszek ptysiowy

Groszek ptysiowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    90 ml
  • masło

    30 g
  • mąka pszenna

    70 g
  • jajko

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Wodę wlewamy do rondelka, dodajemy masło i czekamy aż masło się rozpuści.
2. Gdy woda się zagotuje dodajemy mąkę z solą i dokładnie mieszamy powstałą mase, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce do wychłodzenia.
3. Gdy masa całkowicie wystygnie (!) wbijamy do niej jajko i miksujemy na gładką masę.
4. Ciasto przekładamy do szprycy lub rękawa i wyciskamy małe kuleczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Groszek ptysiowy pieczemy przez około 10 min, aż się zarumieni w temperaturze 220 stopni.
Internetowa Kuchnia
Groszek możemy dość długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Idealny do zupy kremów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magula 12.02.2015 09:55
Też robię sama, domowy, najlepszy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat