groszek ptysiowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    100 ml
  • masło

    40 g
  • mąka

    80 g
  • jajko

    2
  • szczypta soli

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C.

Mąkę przesiać z przyprawami. Wodę z masłem zagotować. Wsypać mąkę do gotującego się płynu stale mieszając do momentu aż masa będzie odstawała od dna garnka. Masę przełożyć do miski wbijać pojedynczo jajka dokładnie mieszając, tak by ciasto stało się gładkie. Polecam zmiksowanie ręcznym blenderem. Taką masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe groszki
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 – 12 minut lub do lekkiego zrumienienia. Pieczemy bez pary. Po upieczeniu studzimy.super nadają się do zup kremów ,można do ciasta dodać czosnek i groszek jest smakowy

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krystyna330 14.02.2013 15:59
fajny
Krzysztof15 07.10.2012 14:33
pycha
wazka 05.07.2012 08:39
super
wazka 05.07.2012 08:39
super
Marta1986 04.04.2012 09:19
pychota
Luki 25.03.2012 11:17
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat