Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grochówka z pęczakiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza pęczak 500 g
groch 500 g
marchew 1 duża
pietruszka 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
seler korzeniowy 1 mały
por (biała część) 1 szt
żeberka wieprzowe 500 g
słonina wędzona 100 g
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Grochówka z pęczakiem

Kaszę zalewamy 1,5 l wody.
Groch płuczemy, zalewamy 1 l wody.
Kaszę i groch moczymy przez noc.
Groch gotujemy przez około 60 min w wodzie, w której się moczył.
Warzywa obieramy, kroimy, zalewamy zimną wodą (2 l), dodajemy żeberka, liść laurowy, rozgnieciony ząbek czosnku, szczyptę soli i gotujemy do miękkości.
Następnie wrzucamy kaszę i groch razem z wywarem, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Słoninę kroimy w kostkę, smażymy i dodajemy do zupy (bez wytopionego tłuszczu).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 08.09.2016 14:08
sycąca zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak