GROCHÓWKA Z GRZANKAMI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    300 g
  • marchew

    2 szt
  • ziemniaki

    3 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

    1/2 szt
  • Majeranek suszony Prymat

    do smaku
  • czosnek

    2 ząbki
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    do smaku
  • masło

    8 łyżek
  • cebula

    1 szt
  • mąka

    3 łyżki
  • chleb

    4 kromki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 liście
  • kostka rosołowa

    1 szt
  • groch

    300 g
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 ziarenka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - GROCHÓWKA Z GRZANKAMI foto
Groch musimy wcześniej namoczyc, aby spęczniał, później płuczemy go i nastawiamy na ogień, gotujemy do miękkości. W drugim garnku nastawiamy żeberka z liściem,zielem i warzywami, również gotujemy do miękkości. Następnie do warzyw wrzucamy ugotowany groch, kostkę rosołową i doprawiamy do smaku.
Krok 2 - GROCHÓWKA Z GRZANKAMI foto
Robimy zasmażkę: 4 łyżki masła rozpuszczamy dodajemy mąkę, cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek, przelewamy do zupy. Na pozostałej części masła zrumieniamy małe kostki chleba.
Krok 3 - GROCHÓWKA Z GRZANKAMI foto
Kiedy zupa jest gotowa przelewamy w bulionówkę i dekorujemy grzankami i natką. ( zamiast grzanek można użyc groszka ptysiowego.)
SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pawlito 26.01.2014 10:05
uwielbiam takie zupy
AURELKA 31.03.2013 12:43
bardzo pyszna zupka
SmacznaPyza 23.01.2013 18:03
po co ta kostka ? tyle warzyw, mięsa i innych składników....
Dorian 20.09.2012 11:38
apetyczna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat