Grochówka z czerwoną soczewicą podana z grzankami

Grochówka z czerwoną soczewicą podana z grzankami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • groch

    400 g
  • soczewica czerwona

    100 g
  • włoszczyzna słupki mrożona

    60 g
  • cebula

  • Kostki rosołowe Kucharek

    2
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Majeranek suszony Prymat

  • lubczyk świeży

  • ząbek czosnku

    1 duży
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Grochówka z czerwoną soczewicą podana z grzankami

Groch przez noc moczymy w wodzie, następnego dnia mieszamy go i zlewamy zmętniałą wodę. Zalewamy świeżą i gotujemy około 70 minut do miękkości grochu (od czasu do czasu mieszając i zbierając pieniącą się wodę). Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Woda, którą wlejemy do grochu wygotuje się podczas gotowania, dlatego po tych 70 minutch dolewamy 750 ml wody, wsypujemy soczewicę i włoszczyznę i gotujemy całość na wolnym ogniu około 40 minut, często mieszając. W trakcie gotowania po 20 minutach wrzucamy kostki rosołowe i usmażoną cebulę. Pod koniec gotowania zupy dodajemy drobno posiekany czosnek i przyprawiamy zupę. Gotową grochówkę podajemy z grzankami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Klausia 14.04.2016 11:28
jaka ładna :)
misia53 02.03.2016 23:44
smacznie i efektownie wyglada
Franciszek 02.03.2016 14:31
dobra zupa
Megg 02.03.2016 14:22
smaczna i pożywna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat