Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grochówka wojskowa

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Grochówkę przygotowałam na prośbę mojego męża. Jest to zupa syta, smaczna i prosta w wykonaniu. Można przygotować ją z grochu całego lub łuszczonego. Najlepiej smakuje na wywarze z kości wędzonych i boczku wędzonego z dodatkiem kiełbasy.

Składniki:

Potrzebne składniki:

wywar mięsny 2 litry
groch 300 gramów
ziemniaki 300 gramów
kiełbasa 250 gramów
boczek wędzony 150 gramów
cebula 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
przyprawa w płynie 1 łyżka
mąka 2 łyżki

Porada

Przyprawy dodajemy do smaku, według uznania. Groch może być cały lub łuszczony (gdy gotujemy cały groch, to najlepiej zmoczyć go na noc w wodzie). Wywar ugotowany na kościach wędzonych oraz kościach ze schabu z dodatkiem boczku wędzonego oraz kiełbasy.

Przepis i sposób przygotowania na: Grochówka wojskowa

Groch przebrać, opłukać a następnie zalać wywarem i zagotować.
Odstawić na godzinę i ponownie zagotować.
Dodać obrane i opłukane oraz pokrojone w większą kostkę ziemniaki, liście laurowe oraz ziele angielskie.

Boczek pokroić w kostkę i stopić. Do boczku dodać obraną i pokrojoną cebulę; podsmażyć, wymieszać z mąką lekko zrumienić a następnie połączyć z zupą. Dodać pokrojoną w półplastry kiełbasę, przyprawy i chwilę pogotować.
W razie potrzeby doprawić do smaku według swojego uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 19:53
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak