Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grochówka po szwedzku

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

groch 400 g
boczek 300 g
marchew 1 szt
cebula 2 szt
boczek wędzony 300 g
Musztarda sarepska Prymat 3 łyżki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat 3 kulki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Grochówka po szwedzku

Groch moczyć 2 godziny. Surowy boczek pokroić na kawałki (wielkość wg uznania) zalać 3 litrami wody, dodać ziele angielskie oraz liścia laurowego, posolić i gotować ok. 20 minut. Odlać wodę z grochu a sam groch dodać do wywaru z boczkiem. Marchewkę oskrobać i pokroić w talarki dodać do gotującej się zupy. Całość doprawić do smaku ziołami i solą. Wędzony boczek pokroić w plasterki i podsmażyć. Zdjąć z patelni a na pozostałym tłuszczu zrumienić posiekaną drobno cebulkę, dodać ją od razu do zupy. Gotować dopóki groch nie zmięknie. Tuż przed końcem gotowania doprawić zupę musztardą. Podawać z plasterkami smażonego wędzonego boczku i kromkami chleba.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 07.07.2014 08:01
smaczna zupa
Kejti 02.07.2014 17:11
Lubię grochówkę z boczusiem :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak