Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grochówka na mięsie

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Grochówka zawsze najsmaczniejsza wydawała mi się być gotowana na żeberkach i czymś wędzonym ale ta na mięsie też jest smaczna.

Składniki:

Zupy

łopatka wieprzowa 60 dag
boczek wędzony 10 dag
groch 1 szklanka
marchew 1
por 0.5 sztuki
natka pietruszki 1 pęczek
ziemniaki 8 sztuk
czosnek 1 ząbek
majeranek 1 łyżka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Grochówka na mięsie

Mięso myjemy, odsączamy i kroimy na większe kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Dodajemy też boczek.

Gdy mięso się zagotuje zmniejszamy gaz i dodajemy groch oraz obrane, pokrojone i umyte ziemniaki. Dodajemy zieleninę, czosnek i liść laurowy.

Trochę solimy i dalej gotujemy. Marchew obieramy, myjemy i kroimy w paseczki, dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości mięsa. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak