Grochówka na mięsie

Grochówka na mięsie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Grochówka zawsze najsmaczniejsza wydawała mi się być gotowana na żeberkach i czymś wędzonym ale ta na mięsie też jest smaczna.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupy

  • łopatka wieprzowa

    60 dag
  • boczek wędzony

    10 dag
  • groch

    1 szklanka
  • marchew

    1
  • por

    0.5 sztuki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • ziemniaki

    8 sztuk
  • czosnek

    1 ząbek
  • majeranek

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, odsączamy i kroimy na większe kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Dodajemy też boczek.

Gdy mięso się zagotuje zmniejszamy gaz i dodajemy groch oraz obrane, pokrojone i umyte ziemniaki. Dodajemy zieleninę, czosnek i liść laurowy.

Trochę solimy i dalej gotujemy. Marchew obieramy, myjemy i kroimy w paseczki, dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości mięsa. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat