Grochówka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    1/2 kg
  • żeberka wędzone

    300 gram (bez kości)
  • kości wędzone

    1 szt
  • boczek wędzony

    300 gram
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    kilka ziarenek
  • groch

    300 gram (łuskany)
  • ziemniaki

    4 szt
  • marchewki

    2 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

    1 kawałek
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Grochówka foto
Żeberko wieprzowe, kość wędzoną oraz żebro wędzone bez kości zalać zimną wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Gotować przez godzinę.
Krok 2 - Grochówka foto
Groch dokładnie opłukać i dodać do wywaru. Gotować przez 40 minut.
Krok 3 - Grochówka foto
Następnie dodać pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, ziemniaki oraz selera i gotować przez 15 minut.
Krok 4 - Grochówka foto
Dodać majeranek i gotować jeszcze przez 20 minut.
Krok 5 - Grochówka foto
Boczek pokroić w paseczki i zrumienić na patelni, a następnie dodać do zupy. Na tłuszcz, który się wytopił, wrzucić mąkę i podsmażyć ją na rumiano. Dodać zasmażkę do zupy. Przyprawić grochówkę świeżo zmielonym pieprzem i jeszcze ewentualnie solą. Podawać zupę z kawałkami mięsa.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ania2610 18.02.2017 18:55
bardzo lubię!
MonikaW 18.02.2017 07:53
królowa zup
Wacław 17.02.2017 15:00
znakomita zupa :-)
MagdalenaIC 17.02.2017 14:47
Dawno już nie jadłam
olkaaa 17.02.2017 14:35
już dawno nie jadłam
IZABELA29 17.02.2017 14:15
Bardzo pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat