Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

grochówka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 2 litry
kość 300 gram
ziemniak 3 sztuki
marchewka 1 sztuk
pietruszka 1 sztuka
cebula
mąka 1 łyżeczka
majeranek
groch 300 łuskany

Przepis i sposób przygotowania na: grochówka

Do garnka z zimną wodą włożyć mięso w całości, zagotować. Zmniejszyć ogień, zszumować i dodać wypłukany na sicie oraz odsączony groch. Gotować pod przykryciem przez 45 - 50 minut. Pod koniec gotowania wywar posolić (około 1/2 - łyżeczki).
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do ugotowanego wywaru dodać ziemniaki, startą na tarce marchewkę i pietruszkę oraz ząbek czosnku w całości . Gotować przez około 20 - 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć cebulkę, dodać mąkę, zamieszać i od razu przełożyć do gotującej się zupy. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. Zagotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kaja1991 23.09.2012 19:07
ja lubię ze świeża bułką;)
kaja1991 07.09.2012 08:11
mo?e si? komu? przyda;)
kaja1991 05.09.2012 18:49
dobra zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak