grochówka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek

    300 gram
  • marchew

    1 szt
  • seler

    1 szt
  • przecier pomidorowy

    1 łyżka
  • ziemniaki

    5 szt
  • sól

    do smaku
  • majeranek

    do smaku
  • ziele angielskie

    4 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 szt
  • groch

    500 łuskany
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Groch gotujemy do miękkości w garnku

W osobnym 5 litrowym garnku gotujemy skory z boczku (jeśli mamy) ziemniaki, startą marchewkę i starty seler.

Na patelni smażymy boczek pokrojony w kostkę

Po zasmażeniu dodajemy go do naszego wywaru, a następnie dodajemy gotowy groch i pozostałe przyprawy.

Grochówkę można zagęścić jeśli wolimy gęstą, ja nie zagęszczam gdyż wole rzadszą. Można również dodać kiełbasę (czasem dodaje)

polecam

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Papryczka 21.04.2012 14:39
pyszna zupa
Kuchareczka2 12.04.2012 09:42
bardzo lubię
caralajna 28.03.2012 21:49
też dawno nie jadłam ..ślinka cieknie
freekate 25.03.2012 08:01
bardzo dawno nie robiłam, czas sobie przypomnieć :)
smakowita 24.03.2012 21:56
moja ulubiona zupa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat