Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grissini z cebulką

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 15 g
cukier 1/2 łyżeczki
mąka 410 g
sól 1 łyżeczka czubata
olej 3 łyżki
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat 2 łyżeczki
woda 3/4 (gorąca)
ser żółty 90 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Grissini z cebulką

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Do miski dajemy drożdże i cukier, zalewamy wodą, mieszamy trzepaczką, wsypujemy 60 g mąki i jeszcze raz mieszamy trzepaczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 25 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę (350 g), przyprawę, sól, olej, ser żółty, cebulkę, delikatnie mieszamy ciasto, przekładamy je na stolnicę i zagniatamy. Następnie dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy na kształt prostokątu, kroimy na paseczki (cieńsze bądź grubsze, w zależności od tego jakie chcemy mieć grissini) i każdy rolujemy dłonią. Grissini układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 15 minut (z termoobiegiem krócej).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak