Przepis i sposób przygotowania na: Patatas Bravas wg Piotra Ogińskiego
Patatas bravas to nic innego niż pikantne ziemniaki pokrojone w kostkę, usmażone i podane z ostrym sosem. Danie inspirowane kuchnią hiszpańską. W przepisie znajdziesz przepis na pikantny sos pomidorowy, który możecie podać na ciepło i na zimno.
Sos:
1. Do zimnego rondelka wlej olej i dodaj pokrojony czosnek, a następnie podgrzej całość.
2. Kiedy czosnek jest już podsmażony i większość aromatów przeszła do oliwy, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę węgierską oraz masło.
3. Całość ciągle mieszaj i uważaj aby papryka się nie przypaliła.
4. Do sosu dodaj pomidory w puszce, wodę i dopraw solą morską, czarnym pieprzem oraz papryką chili. Tak doprawiony sos gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
5. Kiedy wszystkie składniki połączą się ze sobą dodaj zawiesinę z mąki pszennej oraz cukier.
6. Tak przygotowany sos można podawać na ciepło lub na zimno.
Ziemniaczki:
1. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i pokrój w kosteczkę 2cm na 2cm.
2. Następnie smaż na rozgrzanym oleju do temperatury 180 stopni przez około 12 minut.
3. Kiedy ziemniaczki nabiorą złotego koloru, wyciągnij je z oleju i odsącz na ręczniku papierowym.
4. Dopraw od razu suszonym oregano i solą morską.
Tak przygotowane ziemniaczki podawaj z koktajlowymi pomidorkami, sosem aioli, szynką iberyjską, sosem pomidorowym oraz zieloną cebulką.