Patatas Bravas wg Piotra Ogińskiego

Patatas Bravas wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Przepis na chrupiące ziemniaczki w sosie patatas bravas, które na pewno znacie z wakacji w Hiszpanii. Ta wersja została wzbogacona o iberyjską szynkę serano. Coś pysznego!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos:

  • oliwa

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula duża

    1 sztuka
  • Papryka węgierska słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • pomidory pelati

    70 gramów
  • woda

    70 mililitrów
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 szczypta
  • cukier

    1 łyżeczka
  • zawiesina z 2 łyżek mąki pszennej

Ziemniaczki:

  • ziemniaki typu C

    1 kilogram
  • olej

    do smażenia
  • Oregano suszone Prymat

    szczypta
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku

Dodatki:

  • ser manchego

    kilka plastrów
  • szynka serrano

    kilka plastrów
  • sos aioli

  • pomidorki koktajlowe

    8 sztuk
  • zielona cebulka

    1 pęczek
  • bazylia świeża

    3-4 liście
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Patatas Bravas wg Piotra Ogińskiego

Patatas bravas to nic innego niż pikantne ziemniaki pokrojone w kostkę, usmażone i podane z ostrym sosem. Danie inspirowane kuchnią hiszpańską. W przepisie znajdziesz przepis na pikantny sos pomidorowy, który możecie podać na ciepło i na zimno.

Sos:

1. Do zimnego rondelka wlej olej i dodaj pokrojony czosnek, a następnie podgrzej całość.

2. Kiedy czosnek jest już podsmażony i większość aromatów przeszła do oliwy, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę węgierską oraz masło.

3. Całość ciągle mieszaj i uważaj aby papryka się nie przypaliła.

4. Do sosu dodaj pomidory w puszce, wodę i dopraw solą morską, czarnym pieprzem oraz papryką chili. Tak doprawiony sos gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.

5. Kiedy wszystkie składniki połączą się ze sobą dodaj zawiesinę z mąki pszennej oraz cukier.

6. Tak przygotowany sos można podawać na ciepło lub na zimno.

 

Ziemniaczki:

1. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i pokrój w kosteczkę 2cm na 2cm.

2. Następnie smaż na rozgrzanym oleju do temperatury 180 stopni przez około 12 minut.

3. Kiedy ziemniaczki nabiorą złotego koloru, wyciągnij je z oleju i odsącz na ręczniku papierowym.

4. Dopraw od razu suszonym oregano i solą morską.

 

Tak przygotowane ziemniaczki podawaj z  koktajlowymi pomidorkami, sosem aioli, szynką iberyjską, sosem pomidorowym oraz zieloną cebulką.

 

A jeżeli kochacie potrawy z ziemniaków, koniecznie sprawdźcie przepis na

tradycyjną babkę ziemniaczaną

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat