Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grissini

5.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

mąka tortowa 250 g
drożdże suche 8 g
woda ciepła 140 ml
oliwa 20 ml
sól 1/2 łyżeczki
miód płynny 1 łyżka

Dodatkowo

tłuszcz do formy
mąka do podsypywania
kasza manna 2-3 łyżki
mak
sezam

Przepis i sposób przygotowania na: Grissini

Przygotowanie grissini:
W misce mieszamy wszystkie składniki aż się połączą. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat (w razie potrzeby można podsypać mąką) i zagniatamy przez 10-15 minut. Gdy ciasto jest już gładkie przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni.

Po tym czasie ciasto przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia posypanym kaszą manna. Rozwałkowujemy je na kształt prostokąta i ostrym nożem kroimy w cienkie paluszki. Paseczki delikatnie skręcamy, smarujemy oliwą i posypujemy ulubionymi dodatkami.

Grissini wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 26.01.2017 09:12
Cudownie smakowite:)
norweska20 29.08.2016 11:24
Apetyczne zdjęcie i apetyczna przekaska
Małgorzata92 29.08.2016 08:48
Fajny pomysł :)
Stenka 23.08.2016 17:18
ciekawa propozycja
ada.la 23.08.2016 13:52
wyglądają cudnie
Ola1984 23.08.2016 13:01
Jedna z moich ulubionych włoskich przekąsek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak