Grillowany kurczak na sałatce z kuskusu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Grillowany kurczak

  • filet z kurczaka

  • Grill przyprawa klasyczna Prymat

  • Przyprawa curry orientalna Prymat

  • Imbir mielony Prymat

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • oliwa

Sałatka z kuskusu

  • kuskus

    0,5 paczki
  • ogórek zielony

  • papryka czerwona

  • cebula biała

  • cebula czerwona

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Kminek mielony Prymat

  • pasta curry

  • mięta

  • natka pietruszki

  • bazylia świeża

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Kurczaka kroimy na cienkie filety. Dodajemy po pół łyżeczki każdej przyprawy oprócz przyprawy do grilla. Jej dodajemy całą łyżeczkę. Całość zalewamy lekko oliwą, mieszamy i odstawiamy na bok aby przyprawy się nieco wchłonęły w mięso.

2. Do miski wsypujemy pół opakowania kuskusu. Wsypujemy kilka solidnych szczypt soli oraz po łyżeczce papryki słodkiej i kminku. Następnie wszystko mieszamy, a następnie zalewamy wszystko wodą zgodnie z instrukcjami na opakowaniu kuskusu.

3. W czasie gdy kuskus będzie absorbował wodę podgrzewamy patelnię grillową. Smażymy kurczaka bez dodatkowego tłuszczu na bardzo niskim ogniu by kurczak uzyskał unikatową teksturę. Oczywiście możemy użyć także zwykłego grilla. Gdy kurczak zarumieni się z jednej strony obracamy go na drugą stronę.

4. Kiedy kuskus będzie już gotowy rozdrabniamy go palcami i dodajemy dwie solidne łyżeczki pasty curry i wcieramy w kuskus.

5. Warzywa tniemy na bardzo drobną kosteczkę i dodajemy do kuskusu. Radzę dodać tylko pół ogórka i pół białej cebuli jednak to posunięcie jest opcjonalne.

6. Do kuskusu dodajemy drobno posiekane zioła i wszytko mieszamy.

7. Kuskus układamy na talerzu w małą górkę i kładziemy na nim grillowanego kurczaka.

SMACZNEGO!
Jędrzej Spychał
W razie gorącego dnia danie można równie dobrze podawać na zimno. Danie nie straci na smaku, a mięta w sałatce dodaje dodatkowego orzeźwienia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat