Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany karczek na ostro w ziołach z dipem ogórkowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Mięso i dodatki ;

karczek 500 g
papryczki jalapeno 3 szt mini suszone
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
natka pietruszki 1 łyżka siekana
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
kozieradka 1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku 1 łyżkeczka różowa himalajska
olej 100 ml

DIP

ogórek 2 szt
jogurt grecki 300 g
serek wiejski 200 g ziarnisty
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
czosnek 2 ząbki
sól do smaku 1/2 łyżeczki
papryczki jalapeno 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany karczek na ostro w ziołach z dipem ogórkowym

MIĘSO ;
Karczek kroimy na plastry cieńsze niż 1cm.

Do dużej miski najlepiej szklanej dajemy wszystkie przyprawy i olej, mieszamy zostawiamy na 15min.

Następnie wkładamy mięso, lekko je masując, by wszędzie były przyprawy, zostawiamy na 2-3h.

DIP :

Ogórka kroimy w małą kosteczkę, solimy i stawiamy na sitku.

Serek wiejski mieszamy z jogurtem, dodajemy przyprawy, posztakowaną dymkę i mieszamy, na koniec dodajemy ogórka.

Mięso Grillujemy po 7-8min z każdej strony, zależy od upodobań stopnia wysmażenia mięsa, ja krwistego nie lubię.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 17.06.2015 12:00
Jako miłośnik kozieradki nie omieszkam wypróbowania przepisu:)
IKrakowianka 17.06.2015 12:00
Moje smaki, lubię mocno przyprawione mięso
Aleksandra/Olcia 17.06.2015 10:39
mocno wysmażony,ale ciekawe przyprawy
Konczi 17.06.2015 08:00
pyszne mięsko, skusiłabym się :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak