Grillowany filet z łososia norweskiego z masłem czosnkowo-ziołowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    100 g
  • winiak

    40 ml
  • pietruszka siekana

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • bazylia świeża

    do smaku
  • oregano świeże

    do smaku
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • sos worcester

    1 łyżka
  • estragon

    do smaku
  • filet z łososia

    4x160 g
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    do smaku
  • tymianek

    do (świeży)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zioła umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie posiekać z roztartym czosnkiem i odrobiną soli i pieprzu. Posiekane zioła dodać do miękkiego masła i dokładnie ucierać dolewając stopniowo sok z cytryny, winiak i sos Worcester. Powstałą masę umieścić na folii aluminiowej, uformować wałek i schłodzić w lodówce. Filety z łososia posmarować delikatnie oliwą, oprószyć solą i mielonym białym pieprzem. Rybę ułożyć na aluminiowej tacce lub specjalnym ruszcie do ryb. Pod koniec pieczenia na łososiu umieścić po 2-3 plasterki masła ziołowego. Gdy masło zacznie się delikatnie rozpuszczać, zdjąć rybę z grilla. Tak przygotowanego łososia podawać z pieczonymi w folii ziemniakami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MonikaW 20.10.2016 09:53
zapowiada się pysznie
idealme 27.04.2013 11:43
na pewno zrobie to w domu, dzieki za przepis! ;)
Janina 25.04.2013 10:37
Bardzo smaczne - pyszności
msmors 25.04.2013 10:36
uwielbiam łososia a przepis i wykonanie - rewelacja
kasiaw 25.04.2013 10:30
pyszne przepis super uwielbiam łososia
halina17 25.04.2013 10:26
Pyszna ryba na obiad.
iwi 25.04.2013 10:25
Smaczna rybka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat