Grillowane ziemniaki z gzikiem

Grillowane ziemniaki z gzikiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

To tradycyjny przepis na ziemniaki z gzikiem. Ugotowane ziemniaki zgrilujcie i podajcie twarogiem, śmietaną oraz szczypiorkiem.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ziemniaki:

  • ziemniaki gotowane w mundurkach

    4 sztuki
  • masło

    4 łyżki
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1 łyżeczka

Gzik:

  • twaróg

    200 gramów
  • śmietana 12%

    300 mililitrów
  • cebula

    1 sztuka
  • szczypiorek

    1 pęczek

Do smaku:

  • Kucharek SMAK WIOSNY

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Twaróg kruszymy, cebulę kroimy w kosteczkę, szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki gzika dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku i schładzamy. 

Masło mieszamy z przyprawą uniwersalną. 

Ugotowane w mundurkach ziemniaki studzimy, kroimy w grube plastry i grillujemy na ruszcie z każdej strony na złoty kolor.

Tak przygotowane ziemniaki układamy na talerzu, na plastrach ziemniaków  dodajemy masło, aby się lekko rozpuściło i podajemy z gzikiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

26.04.2019 10:35
Proste danie, ale bardzo smaczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat