Grillowane szparagi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi białe

    1 pęczek
  • cukier

    1 łyżeczka
  • oliwa

    6 łyżek
  • sok z cytryny

    5 łyżek
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • czosnek

    1 ząbek
  • liście sałaty

    4 sztuki
  • wino białe wytrawne

    4 łyżki
  • boczek

    60 chudy
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Końcówki zdrewniałe obciąć . Obrać szparagi obieraczką do warzyw . Włożyć do gotującej się wody posolonej do smaku . z dodatkiem łyżeczki cukru oraz dwóch łyżek soku z cytryny . Obgotować ok 10 minut , wyciągnąć. Boczek pokroić w plasterki na krajalnicy.Do oliwy dodać sok z cytryny, wino wytrawne , przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dodać pieprz biały oraz 4 szczypty soli ziołowej . Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.Posmarować szparagi . Owinąć szparagi plasterkami boczku. Położyć na grilla i grillować po 7-8 minut z każdej strony . Jeśli pozostało marynaty to posmarować na grillu szparagi z boczkiem podczas pieczenia.Podawać na liściach sałaty po trzy szparagi na porcję.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
madzialena19 20.09.2016 21:43
dobre szparagi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat