GRILL - 5 zasad grillowania mięsa

02.04.2021 14:56
GRILL - 5 zasad grillowania mięsa

Przeczytaj 5 zasad grillowania mięsa, a Twoje dania będą smaczne i dobrze przyrządzone. Grillując - zapominamy o prostych tipach, które mają wpływ na smak naszych potraw.

5 zasad grillowania:

1. Wybrać świeże

 

Przede wszystkim mięso musi świeże i pokrojone na kawałki podobnej grubości, aby równomiernie wchłonęło marynatę.

2. Rozbić mięso

 

       Przed grillowaniem mięso bez kości warto lekko rozbić, dzięki czemu będzie bardziej kruche.

3. Marynować

Większe kawałki mięsa warto zamarynować i odstawić na kilka godzin, natomiast te mniejsze możemy zamarynować chwilę przed smażeniem czy grillowaniem.

4. Unikać widelca

Do obracania mięsa na patelni lub grillu zawsze używaj szczypiec, nigdy widelca, aby mięso nie traciło soczystości.

5. Posmarować ruszt

Przed rozpoczęciem grillowania proponujemy posmarować ruszt olejem – zapobiegnie to przyklejaniu się potraw.

 

3  ważne porady:

1. Uwaga praktyczna: grillując mięso pamiętajmy o różnym stopniu jego wypieczenia: drób powinien być zawsze wypieczony, a wołowina czy jagnięcina mają prawo, a nawet powinny być krwiste.

2. Warto wiedzieć, że: podczas pieczenia mięso i warzywa tracą na wadze ok. 25-30%. Pamiętajmy o tym, kupując odpowiednią ilość składników do przygotowania posiłków.

3. O łączeniu smaków: warto połączyć ulubiony zestaw przypraw z olejem, oliwą bądź jogurtem, a dopiero potem dokładnie natrzeć marynatą mięso kurczaka.

 

 

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
prymat