GRILL - 5 zasad grillowania mięsa

Przeczytaj 5 zasad grillowania mięsa, a Twoje dania będą smaczne i dobrze przyrządzone. Grillując - zapominamy o prostych tipach, które mają wpływ na smak naszych potraw.
5 zasad grillowania:
1. Wybrać świeże
Przede wszystkim mięso musi świeże i pokrojone na kawałki podobnej grubości, aby równomiernie wchłonęło marynatę.
2. Rozbić mięso
Przed grillowaniem mięso bez kości warto lekko rozbić, dzięki czemu będzie bardziej kruche.
3. Marynować
Większe kawałki mięsa warto zamarynować i odstawić na kilka godzin, natomiast te mniejsze możemy zamarynować chwilę przed smażeniem czy grillowaniem.
4. Unikać widelca
Do obracania mięsa na patelni lub grillu zawsze używaj szczypiec, nigdy widelca, aby mięso nie traciło soczystości.
5. Posmarować ruszt
Przed rozpoczęciem grillowania proponujemy posmarować ruszt olejem – zapobiegnie to przyklejaniu się potraw.
3 ważne porady:
1. Uwaga praktyczna: grillując mięso pamiętajmy o różnym stopniu jego wypieczenia: drób powinien być zawsze wypieczony, a wołowina czy jagnięcina mają prawo, a nawet powinny być krwiste.
2. Warto wiedzieć, że: podczas pieczenia mięso i warzywa tracą na wadze ok. 25-30%. Pamiętajmy o tym, kupując odpowiednią ilość składników do przygotowania posiłków.
3. O łączeniu smaków: warto połączyć ulubiony zestaw przypraw z olejem, oliwą bądź jogurtem, a dopiero potem dokładnie natrzeć marynatą mięso kurczaka.
Komentarze (0)