Grillowane steki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • stek wołowy

    2 sztuki
  • oliwa

    0,5 szklanki
  • cukier

  • musztarda francuska

    1 łyżka
  • cytryna

    1 sztuka
  • pieprz kolorowy ziarnisty

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • piwo ciemne

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Steki umyć, osuszyć. Ponacinać brzegi z obydwu stron. Przygotować marynatę. Do oliwy dodać sos sojowy, musztardę, pieprz. Cytrynę sparzyć, umyć i otrzeć ze skórki. Wycisnąć sok. Sok i skórkę dodać do marynaty. Na koniec wlać ciemne piwo. Całość doprawić solą, ewentualnie szczyptą cukru. Steki zanurzyć w marynacie i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki godzinę przed grillowaniem. Grillować w zależności jaki lubimy stopień wysmażenia ok 5-8 minut z każdej strony.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jodaj 17.07.2014 08:50
palce lizać , pycha :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat