Grillowane, mielone kotlety z indyka z cukinią i cebulą

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Mielone mięso z indyka jak najbardziej nadaje się na kotlety z grilla. Szybko są gotowe, mają delikatny i soczysty smak, a cukinia i cebula są smacznymi dodatkami, nie potrzeba nawet sosów.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone z udźca indyka

    70 dag
  • jajka

    1 sztuka
  • Cebula suszona Prymat

    0.5 opakowania
  • przyprawa do karkówki grill

    0.5 opakowania
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki
  • cukinia

    2 sztuki
  • bułka pszenna

    4 sztuki
  • cebula

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Krok 1 - Grillowane, mielone kotlety z indyka z cukinią i cebulą foto

Mielone mięso z indyka dobrze wyrobić ręką z jajkiem, przyprawą do karkówki, olejem, suszoną cebulą, Kucharkiem i tartą bułką. Formować okrągłe kotlety z 2 cm grubości, lekko je spłaszczyć.

Krok 2 - Grillowane, mielone kotlety z indyka z cukinią i cebulą foto
Patelnię grillową raz posmarować olejem i mocno rozgrzać, na patelnię kłaść kotlety, grillować na dużym ogniu na rumiano z obu stron, potem pod przykrywką grillować z 10 minut na średnim ogniu, potem bez przykrywki na dużym ogniu z 2 minuty z każdej strony, odłożyć na talerz, nadmiar tłuszczu odlać do miseczki, patelnię przetrzeć ręcznikiem kuchennym.
Krok 3 - Grillowane, mielone kotlety z indyka z cukinią i cebulą foto
Cukinie pokroić w plastry dość grubsze, na patelnię wlać trochę tłuszczu z miseczki, rozgrzać, kłaść plastry cukinii, posypać ciut przyprawą do karkówki i z 4 minuty z każdej strony grillować, odłożyć na talerz.
Krok 4 - Grillowane, mielone kotlety z indyka z cukinią i cebulą foto

Na patelnię po cukinii położyć kromki bułek (bułka przekrojona na 3 części), docisnąć do patelni i grillować na złoto.


Na patelnię po bułkach wlać trochę tłuszczu i położyć plastry cebuli, ciut posolić i na złoto grillować

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat