Grillowana soczysta pierś z kurczaka, pita, świeża kukurydza i rukola czyli maxi kanapka na lato

Ewa

Ewa

Grillowana soczysta pierś z kurczaka, pita, świeża kukurydza i rukola czyli maxi kanapka na lato

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso

  • pierś z kurczaka podwójna

    1
  • maślanka

    3/4 szklanki
  • cytryna

    1
  • sól

  • pieprz

  • olej

Ponadto

  • pita

    4
  • kukurydza

    2 kolby
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • rukola

    150 g
  • ser feta

    150 g
  • suszone pomidory

    kilka
  • bazylia

    1 pęczek
  • sól

  • pieprz

  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • olej z suszonych pomidorów

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Grillowana soczysta pierś z kurczaka, pita, świeża kukurydza i rukola czyli maxi kanapka na lato foto
Pierś z kurczaka osuszamy ręcznikiem papierowym.

Mieszamy sól, pieprz, sok z cytryny i skórkę. Dodajemy maślankę i dokładnie mieszamy. Do marynaty przekładamy kurczaka - filety przekrawamy w poprzek na pół - uzyskamy 4 kawałki. Każdy dokładnie pokrywamy marynatą i zostawiamy w zamkniętym pojemniku w lodówce na całą noc. Po tym czasie kurczaka osuszamy i grillujemy na patelni/ ruszcie posmarowanym odrobiną oleju - ok. 4-5 minut z każdej strony- w zależności od grubości piersi.
Krok 2 - Grillowana soczysta pierś z kurczaka, pita, świeża kukurydza i rukola czyli maxi kanapka na lato foto
Gotowe mięso odstawiamy na 3-4 minuty, po tym czasie tniemy na małe podłużne kawałki.
Krok 3 - Grillowana soczysta pierś z kurczaka, pita, świeża kukurydza i rukola czyli maxi kanapka na lato foto
Kukurydzę gotujemy do miękkości (ok. 20 - 25 minut) -do wody dajemy cukier.
Krok 4 - Grillowana soczysta pierś z kurczaka, pita, świeża kukurydza i rukola czyli maxi kanapka na lato foto
Z ugotowanych kolb odcinamy ziarna.
Krok 5 - Grillowana soczysta pierś z kurczaka, pita, świeża kukurydza i rukola czyli maxi kanapka na lato foto
Fetę blendujemy z suszonymi pomidorami i listkami bazylii
Krok 6 - Grillowana soczysta pierś z kurczaka, pita, świeża kukurydza i rukola czyli maxi kanapka na lato foto
Rukolę skrapiamy olejem spod suszonych pomidorów wymieszanym z odrobiną soli i łyżką octu balsamicznego. Dodajemy kukurydzę i kurczaka i dokładnie mieszamy.
Krok 7 - Grillowana soczysta pierś z kurczaka, pita, świeża kukurydza i rukola czyli maxi kanapka na lato foto
. Już w takiej postaci możemy zaserwować sałatkę podając ją np. z chlebem. Możemy również podać ją w chlebkach pita.
Chlebki pita smarujemy delikatnie olejem spod suszonych pomidorów, następnie podgrzewamy z obu stron na patelni grillowej. Każdą kieszonkę chlebową przekrawamy i smarujemy od wewnątrz pomidorowym serkiem. Układamy porcję sałatki. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

01.11.2015 20:53
wygląda apetycznie

MAR3STA

14.10.2015 15:56
znakomita kanapka

Poison1988

20.08.2015 10:32
aż się głodna zrobiłam :)

dollce

18.08.2015 22:06
pyszności ;)

Ola1984

18.08.2015 17:53
Mniam, zdecydowanie moje smaki.

Konczi

18.08.2015 17:06
:) smaczne połączenie

aginaa

18.08.2015 15:12
apetyczne danie

w mojej kuchni

18.08.2015 13:00
pyszne jedzonko

bertpvd

18.08.2015 11:37
ale chętnie bym zjadł

Mniam

18.08.2015 11:14
Wszystko to co lubię :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat