Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana pita z warzywami
Chlebki pita przecinamy na całej długości. Zarówno spody, jak i kapelusze, opiekamy z zewnętrznej strony na grillu do chwili aż pojawią się na nich charakterystyczne ciemne odciski od grilla.
Plastry bakłażana również opiekamy z obu stron aż ładnie się przyrumienią.
Chlebki pita smarujemy pomidorami lekko podsmażonymi.
Na spodzie chlebków układamy plasterki szynki, następnie ser śródziemnomorski w kostce i plastry bakłażana. Smarujemy odrobiną smażonych pomidorów.
Układamy plasterki świeżego pomidora i pokrojony w plastry ser camembert. Przykrywamy kapeluszami z chlebków.
Każdą pitę zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz, aby warzywa się tylko podgrzały, a nie rozmiękły, a ser lekko rozpuścił) i układamy na grillu. Przykrywamy pokrywą i pieczemy około 10 minut (jeśli nie macie grilla z pokrywą, możecie pitę zawiniętą w folię aluminiową wsadzić mniej więcej na 6-7 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni).
Podajemy od razu po przygotowaniu.