Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowana pierś z kurczaka z ziemniakami i sałatką, DS XVIII odc. 19

5.0
(64)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Klasyczne danie obiadowe w nowej, jakże apetycznej odsłonie.  Przed Wami przepis na grillowaną pierś z kurczaka, ziemniaczki zapiekane z sosem szpinakowym i orzeźwiająca sałatka z pomidorów. Mniam! 

Składniki:

ziemniaki 400 gramów
cebula 2 sztuki
bazylia świeża 1/2 pęczka
bulion warzywny 100 mililitrów
parmezan starty 2 łyżki
piersi z kurczaka 2 sztuki
pomidory bez skóry 3 sztuki
cebula szalotka 1 sztuka
liście szpinaku 100 gramów
pestki słonecznika 1 garść
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat do smaku
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej 2 łyżki

Do dekoracji

bazylia świeża kilka liści

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana pierś z kurczaka z ziemniakami i sałatką, DS XVIII odc. 19

Grillowana pierś z kurczaka z ziemniakami i sałatką to znany i lubiany pomysł na obiad. W tym przepisie Doradcy Smaku, Daria Ładocha pokazuje kilka trików, by to klasyczne danie nabrało dodatkowych smaczków!

Zobaczymy m.in.: 

  • jak zrobić aromatyczną marynatę do kurczaka?
  • do czego służy w kuchni mandolina? 
  • jak przygotować ziemniaki z sosem szpinakowym? 
  • jak zrobić sałatkę z pomidorów?   

 

Opis przygotowania:

1

Ziemianki obieramy i kroimy w cienkie plastry na mandolinie. Następnie układamy bezpośrednio na blasze. Blachę wstawiamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni i pieczemy z funkcją pary ok 5-10 min. 

2

Robimy marynatę: do miski wlewamy olej, dodajemy rozmaryn suszony Prymat i całość mieszamy. 

Do miski z marynatą dodajemy piersi z kurczaka, mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na ok 10 min. Po zamarynowaniu grillujemy kurczaki na rozgrzanej patelni grillowej. Po grillowaniu przekładamy na talerz.

3

Przygotowujemy sos szpinakowy: Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule posiekaną w drobną kostkę. Dodajemy czosnek suszony Prymat oraz liście szpinaku. Całość podlewamy bulionem i dodajemy śmietanę do zagęszczenia sosu. Całość doprowadzamy do wrzenia.

4

Wyciągamy ziemniaki z piekarnika i układamy je na wierzchu sosu szpinakowego. Całość posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 5-10 min.

Na suchej rozgrzanej patelni podprażamy pestki słonecznika.

5

Przygotowujemy sałatkę: szalotkę siekamy drobno a pomidory kroimy w drobną kostkę. Całość łączymy w misce, doprawiamy solą różową himalajską drobnoziarnistą Prymat i dodajemy podprażone pestki słonecznika. Doprawiamy pieprzem i świeżymi liśćmi bazylii.

Kurczaka podajemy z sałatką, upieczonymi ziemniakami z sosem szpinakowym i dekorujemy bazylią.

Grillowany kurczak z ziemniakami i sałatką to przepis uniwersalny, który można podać na wiele sposobów. 

Zacznijmy od marynaty. Zamiast rozmarynu możemy użyć innych ziół i przypraw takich jak oregano, bazylia, tymianek lub papryka słodka lub ostra. Warto skorzystać też z gotowych mieszanek Prymat do grilla - klasycznej, pikantnej lub ziołowej

Ziemniaczki też przygotujcie tak jak najbardziej lubicie, w formie frytek, łódeczek, puree albo po prostu klasycznie ugotowane. 

Zamiast sałatki z pomidorów możecie podać np. sałatkę wiosenną lub inne ulubione dodatki!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak