Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
makrela
2 szt -
oliwa
1 łyżeczka -
sól i pieprz
sałatka
-
szpinak świeży
4 garście -
pomarańcza
1 szt -
truskawki
1 szklanka -
cebulka
1 szt -
sok z pomarańczy
1/3 szklanki -
papryczka chilli
1 szt -
oliwa
2 łyżki -
miód płynny
1-2 łyżeczki -
sól i pieprz
Przepis i sposób przygotowania Grillowana makrela na szpinaku z truskawkami
Sok z pomarańczy mieszamy z oliwą, miodem i posiekaną papryczką chilli. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makrelę myjemy, osuszamy, każdy filet dzielimy na pół, skrapiamy oliwą i oprószamy sola i pieprzem. Grillujemy ją na gorącym ruszcie lub patelni grillowej od 2-4 minut z każdej strony.
Sałatę skrapiamy przygotowanym wcześniej sosem, układamy kawałki grillowanej makreli i serwujemy, smacznego :D
Komentarze (1)