Grillowana makrela na szpinaku z truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • makrela

    2 szt
  • oliwa

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

sałatka

  • szpinak świeży

    4 garście
  • pomarańcza

    1 szt
  • truskawki

    1 szklanka
  • cebulka

    1 szt
  • sok z pomarańczy

    1/3 szklanki
  • papryczka chilli

    1 szt
  • oliwa

    2 łyżki
  • miód płynny

    1-2 łyżeczki
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak myjemy, osuszamy, układamy na półmisku. Pomarańcze filetujmey, fileciki kroimy na pół, i układamy na szpinaku. Umyte truskawki pozbawiamy szypułek i dzieli na ćwiartki. Cebulkę kroimy w piórka dodajemy do szpinaku razem z truskawkami.

Sok z pomarańczy mieszamy z oliwą, miodem i posiekaną papryczką chilli. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Makrelę myjemy, osuszamy, każdy filet dzielimy na pół, skrapiamy oliwą i oprószamy sola i pieprzem. Grillujemy ją na gorącym ruszcie lub patelni grillowej od 2-4 minut z każdej strony.

Sałatę skrapiamy przygotowanym wcześniej sosem, układamy kawałki grillowanej makreli i serwujemy, smacznego :D

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 30.06.2017 18:58
dobra rybka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat