Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowana karkówka w stylu azjatyckim

4.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Lubicie kuchnią azjatycką? Co powiecie w takim razie na grillowaną karkówkę w azjatyckim stylu? Poniżej przepis na marynatę, która sprawi, że mięso będzie bardzo pyszne!

Składniki:

kotletów z karkówki wieprzowej 6 sztuk
czosnek 3 ząbki
sos rybny 2 łyżki
sosu ostrygowego 2 łyżki
jasnego sosu sojowego 3 łyżki
miód 1 łyżka
pomarańcza 1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana karkówka w stylu azjatyckim

Kotlety umyj i osusz papierowymi ręcznikami, po czym umieść w płytkim niemetalowym naczyniu (ja wolę marynować mięsa w woreczkach foliowych).

W małej miseczce wymieszaj czosnek, sos rybny, sosy ostrygowy i sojowy, miód, sok z pomarańczy, następnie dopraw sporą ilością pieprzu. Natrzyj marynatą kotlety i odstaw do lodówki na 2 godziny.

Wyjmij kotlety z lodówki na pół godziny przed smażeniem aby nabrały temperatury pokojowej.

Rozgrzej patelnię grillową i smaż kotlety przez 4-5 min z każdej strony lub do momentu aż przestaną być różowe w środku. Można je też upiec pod grillem w piekarniku lub na grillu tradycyjnym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 19.01.2014 10:42
Bardzo smaczny kawałek mięska.
Aleksandra/Olcia 19.01.2014 10:19
kawał mięcha
aniagdz 19.01.2014 10:15
ale ciekawa ta marynata wow:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak